23 mei 2022

Autoverzekeringen, welke zijn er?

In de wereld van autoverzekeringen heb je drie verschillende soorten basisverzekeringen, de WA-verzekering, WA beperkt casco verzekering en een Allrisk verzekering (volledig casco). Naast de drie basisverzekeringen heb je ook nog aanvullende verzekeringen zoals pechhulp, schadeverzekering voor inzittenden (SVI), een rechtsbijstandverzekering en nog veel meer, maar in dit artikel bespreken we alleen de drie basisverzekeringen.

 

De WA-verzekering

De WA-verzekering staat voor de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Een WA-verzekering is verplicht bij het bezitten van een motorrijtuig in Nederland. Bij deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je bij iemand anders aanbrengt, dit geldt niet alleen voor de auto, maar ook voor personen en andere objecten. Je bent voor jezelf dus niet verzekerd.

 

De WA beperkt casco verzekering

De WA beperkt casco verzekering is simpelweg de WA-verzekering, maar dan veel uitgebreider. In principe is het de WA-verzekering, maar je bent verzekerd tegen meer dingen. De reden dat veel mensen kiezen voor de WA beperkt casco verzekering is omdat het maar een paar euro extra kost, maar je bent een stuk uitgebreider verzekerd. Kort gezegd, je bent verzekerd tegen schade van buitenaf. Een paar voorbeelden van deze extra verzekerde schade zijn stormdekking, diefstaldekking, branddekking, ruitschade en bijvoorbeeld ook wilde dieren die schade kunnen veroorzaken aan jouw auto. De WA beperkt casco verzekering wordt ook wel de WA+ verzekering genoemd. Bij Kootstra Advies is de WA beperkt casco verzekering vaak de minimale verzekering die wij aanraden als tussenpersoon, omdat ruitschade dan ook te allen tijde mee verzekerd is.

 

De Allrisk verzekering

Als laatste, de Allrisk verzekering. De naam zegt het al, je bent in principe tegen alle risico’s beschermd. Deze verzekering wordt vaak alleen ingezet bij het bezitten van een dure auto of wanneer het verschil tussen beperkt casco en casco niet ver uit elkaar ligt. Uiteraard kost deze verzekering ook meer dan de twee vorige besproken autoverzekeringen. De Allrisk dekking is een stuk uitgebreider dan de beperkte cascodekking. Zo ben je ook verzekerd tegen schade door eigen schuld, ook ben je verzekerd tegen vandalisme. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over schade aan jouw auto met de Allrisk dekking!

Persoonlijk, vertrouwd
& betrokken

Heb je vragen over een dienst of product of wil je weten waar jouw financiële mogelijkheden liggen? Kom snel in contact en wij zorgen dat de koffie klaarstaat!