13 april 2022

Bonus of malus? Goed of slecht?

Heb jij weleens een éénzijdige schade gehad met je auto? Dat je bijvoorbeeld bij het uitrijden van het parkeervak een paaltje hebt geraakt? Of dat jij per ongeluk de stoep raakte toen jij de bocht verkeerd inschatte? En dat jij vervolgens bij de schadehersteller kwam en dat hij aangaf dat de bumper opnieuw gespoten moest worden of dat jij misschien wel een hele nieuwe bumper moest? Dit zijn relatieve kleine ongelukjes, die grote gevolgen kunnen hebben voor jouw verzekering en ook voor jouw portemonnee. 

Hieronder leggen wij uit wat de mogelijke gevolgen voor jou kunnen zijn, doe er je voordeel mee, want dit is een gratis en vrijblijvend advies!

 

Voorbeeld nummer één

Jij hebt vorig jaar een dure auto gekocht en daarvan vind jij dat hij WA-Casco verzekerd moest worden, een slimme keuze, want de auto is best wel nieuw en heeft veel waarde! Hierdoor zijn de bovengenoemde schades natuurlijk ook meeverzekerd. Alleen weet jij wat er gebeurt als jij één van deze schades gaat claimen op je verzekering? Dan zal jij een terugval krijgen wat betreft de bonus/malus die jij hebt opgebouwd. En aangezien jij pas 1 jaar schadevrij hebt gereden, zul jij in de malus terecht gekomen. ‘De malus? Wat is dat? We horen je denken, dat heeft uitleg nodig! Bonus/malus betekent niets anders dan goed of slecht. Als jij in de malus terecht komt, dan ga je een premietoeslag betalen, dit betekent dat jouw verzekering ontzettend duur kan worden als jij een schade claimt waarbij jij niet iemand anders aansprakelijk kunt stellen. Want kun je wel iemand anders aansprakelijk stellen, dan zal jij geen terugval hebben in schadevrije jaren.’ Als tussenpersoon houden wij dit nauwlettend in de gaten en zullen wij je ook van eerlijk advies voorzien, als wij denken dat je de schade beter uit eigen zak kunt betalen, omdat het anders niet opweegt tegen de kosten van de verzekering, althans de stijging daarvan!

 

Voorbeeld nummer twee

Jij rijdt al jaren schadevrij en hebt daardoor al de nodige schadevrije jaren opgebouwd. Jij hebt je auto uiteraard WA-Casco verzekerd, want het is een dure auto, die nieuw uit de fabriek is gekomen! Mocht één van deze bovengenoemde schades zich dan voordoen dan zul jij uiteraard ook een terugval hebben in schadevrije jaren, in vakjargon zal jij terugvallen op de bonus/malus ladder. Alleen zal dit voor jou geen consequenties hebben wat betreft de premie van de autoverzekering. ‘Maar hoe kan dat dan? Dit komt doordat jij al de nodige schadevrije jaren hebt opgebouwd, daarom kan jij ervoor kiezen om deze relatief goedkope schade te claimen op je verzekering, maar wat wij je ook zullen voorleggen is dat bij de volgende schade die je hebt en waarbij je niemand anders aansprakelijk kunt stellen, in dat geval zul je wel terugvallen op de bonus/malus ladder, dus wij laten je in deze gevallen altijd zelf de afweging maken.’ Dat is de kracht van het intermediair, wij zullen de klant altijd van eerlijk en gedegen advies voorzien, in zulke situaties. Zodat jij als klant een goede afweging weet te maken. 

 

Voorbeeld nummer drie

Jij rijdt in de auto van je moeder, want jij hebt net je rijbewijs gehaald en dat moet natuurlijk gevierd worden met vrienden, jij gaat samen met een paar vrienden door de Mc Drive, bij het uitrijden, raak jij een paaltje en hierdoor is er lakschade ontstaan aan de bumper en is het linker knipperlicht kapot gegaan. Heel zuur, het was één van je eerste ritten in de mooie nieuwe auto van je moeder. Deze auto is natuurlijk ook WA-casco verzekerd en daardoor is deze schade ook meeverzekerd. Mocht deze schade geclaimd worden op de verzekering dan zal dit wel zorgen voor een premiestijging. ‘Ik zie je denken? Maar hoezo dan? Mijn zoon reed toch in mijn auto, ik kan hier toch niks aan doen? Nee, dat klopt, jij kunt hier ook niks aan doen, alleen jij hebt wel toestemming gegeven dat jouw zoon de auto mee mocht en daarom zal deze schade van invloed zijn op jouw bonus-malus.’ In deze gevallen is het altijd goed om te overleggen wat te doen? Je kan er natuurlijk voor kiezen om deze schade te claimen op je verzekering, alleen weegt dat op tegen de meerprijs die jij zult gaan betalen voor je verzekeringspremie? Misschien weegt het inderdaad niet op, maar jij kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je zoon het verschil te laten betalen ;). Of misschien moet je zoon de schade maar gewoon betalen, dat kan natuurlijk ook nog!

 

Wellicht herken jij je in één van deze voorbeelden en is het toen een keer voorgekomen dat jij de schade wel geclaimd hebt op je verzekering, terwijl je dat achteraf beter niet had kunnen doen? Dit komt namelijk vaak voor en is vaak duur en vervelend. ‘Onthoud dan goed, heb jij een schade geclaimd op jouw autoverzekering die je achteraf beter niet had kunnen claimen, dan kan jij met terugwerkende kracht tot één jaar na datum er altijd nog voor kiezen om de schade zelf te betalen en dan zul jij geen terugval meer hebben in je bonus-malus. Dit is ook iets waar veel mensen niet van op de hoogte zijn.’

Wij hopen dat je iets aan dit advies zult hebben, doe er in ieder geval je voordeel mee! Zo zijn er namelijk nog veel meer tips en tricks waarvan jij als consument geen weet hebt en waarom veel mensen toch bewust kiezen voor het intermediair en daardoor altijd van waardevol, eerlijk en goed advies worden voorzien! Wil jij ook eens een vrijblijvende offerte? Of heb jij hulp nodig bij een lopende schade of wil jij eens vrijblijvend kennismaken? Neem contact op!

Persoonlijk, vertrouwd
& betrokken

Heb je vragen over een dienst of product of wil je weten waar jouw financiële mogelijkheden liggen? Kom snel in contact en wij zorgen dat de koffie klaarstaat!