23 augustus 2022

Dé AOV, laat je goed adviseren!

Natuurlijk heb je het met je collega-ondernemer al eens gehad over een AOV. Je buurman heeft hem net een jaar afgesloten, nog geen gebruik van gemaakt, maar wel premie betaald. Laatst hoorde je ook een verhaal van een andere entrepreneur die zat in een broodfonds. Hij vond dit écht een uitkomst. De laatste collega-ondernemer die je sprak, had het over Crowdsurance? Huh Crowdsurance? Wat is dit toch allemaal! Als je op het internet gaat lopen zoeken, heb je tal van alternatieven wat betreft een AOV. Maar zijn dit eigenlijk wel alternatieven? Is een broodfonds of Crowdsurance wel zo uitgebreid als soms wordt gesuggereerd? In veel gevallen niet. Daarom is een AOV een op zichzelf staand product die je in geen enkel beding mag vergelijken met een broodfonds of het zogenoemde Crowdsurance. Hieronder nemen wij je mee in de (wondere) wereld wat betreft het adviestraject qua AOV.

 

De kennismaking

In veel gevallen zal jij, voordat je contact opneemt met een (onafhankelijk) financieel adviseur jezelf gaan inlezen op het internet. Jij bent namelijk ondernemer, hebt een mooie lease-auto, een mooi koophuis, je partner werkt parttime en je hebt een goed lopend bedrijf. Toch zit je bij jezelf na te denken, want wat gebeurt als ik arbeidsongeschikt raak? Niet arbeidsongeschikt in de vorm van een verkoudheid of een klein griepje? Maar wat gebeurt er wanneer ik bijvoorbeeld tegen een burn-out aanloop? Of ik misschien wel kanker krijg? Deze vragen heb jij jezelf allemaal gesteld en je bent op onderzoek uitgegaan op het internet. Dan kom jij tot de conclusie dat je er op het internet niet uitkomt, misschien lijkt het zo, maar wat sluit ik nou eigenlijk af? Waar verzeker ik me eigenlijk tegen? Dan neem je contact op met een (onafhankelijk) financieel adviseur, één die je mee kan nemen in de verschillende producten qua AOV’s, één die voor jou de voor- en nadelen op een rijtje zet, één die in jouw belang optreedt en je op een eerlijke en goede manier adviseert. Misschien was je al bekend met het bedrijf, of misschien wel helemaal niet. De (onafhankelijke) financieel adviseur zal in alle gevallen zichzelf uitgebreid voorstellen en dat voorstellen zal andersom ook gebeuren. Want het is belangrijk dat je hele situatie in kaart wordt gebracht!

 

Het eerste gesprek

Houd jij ervan om alles digitaal te doen? Of kom je graag langs op het bedrijf voor een kop koffie en een stevige handdruk? In dit geval kiest de ondernemer ervoor om langs te komen en aan de hand van een aantal vragen van de adviseur zal er een eerste advies worden gegeven. In dit persoonlijke gesprek komt naar voren dat de ondernemer graag een voorstel wilt om het hele verlies aan inkomen op te vangen wanneer arbeidsongeschiktheid om de hoek komt kijken! De adviseur geeft aan dat je ook ervoor kunt kiezen om ervoor te zorgen dat de vaste lasten afgedekt zijn wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Enfin, het is duidelijk wat de ondernemer wil. De adviseur gaat aan de slag met offertes en gaat kijken bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. De ene verzekeringsmaatschappij heeft betere voorwaarden en premies voor de zware beroepen (denk aan: timmerman, stukadoor, schilder etc. etc. etc.) en de andere verzekeringsmaatschappij heeft weer betere voorwaarden en premies voor bijvoorbeeld huisartsen en bijvoorbeeld marketeers! Genoeg te doen dus, de adviseur gaat voor jou aan de slag!

 

De terugkoppeling

Nadat de adviseur in conclaaf is geweest met de verzekeringsmaatschappijen en goed om zich heen heeft gekeken en geïnventariseerd wat er ongeveer verzekerd moet gaan worden. Stuurt de adviseur per e-mail een aantal offertes op. Na een week heeft de ondernemer de offertes doorgenomen en zijn er natuurlijk een paar vragen. De ondernemer neemt contact op en de adviseur neemt ruim de tijd en beantwoordt de vragen. Er verstrijken weer een aantal dagen en na het weekend belt de ondernemer op en geeft aan dat de AOV met 30 wachtdagen (wachtdagen = het eigen risico termijn) afgesloten mag gaan worden!

 

De aanvraag

De ondernemer heeft duidelijk aangegeven welke AOV aangevraagd mag gaan worden en de adviseur vertelt wat er nodig is om de aanvraag te kunnen starten. Hiervoor zijn natuurlijk de inkomensgegevens nodig, want de AOV moet wel in verhouding staan met hetgeen wat je nu verdient. Ook zal de ondernemer een medische check moeten gaan doorlopen, want de verzekeringsmaatschappij wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Zodra de medische check loopt, is er al voorlopige dekking in veel gevallen op de AOV, dus mocht je in die tijd arbeidsongeschikt raken, dan heb je dekking. Na een maand ongeveer is zowel de technische kant akkoord en de medische kant ook akkoord! Dus je AOV is akkoord bevonden en vanaf dat moment ben jij goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid!

 

Hoe nu verder

Dan komt de collega-ondernemer weer op bezoek en natuurlijk je buurman ook. Je buurman vraagt zich af hoe het traject is verlopen. Jij geeft aan dat je de AOV hebt afgesloten en dat je verzekerd bent tot de pensioenleeftijd qua arbeidsongeschiktheid! Hoe zit dat met de collega-ondernemer en je buurman? In veel gevallen zijn zij maar 2 jaar verzekerd, dus mochten zij ernstig ziek raken of misschien nooit meer kunnen werken, dan moeten zij zichzelf na 2 jaar maar redden. Ook heb jij ieder jaar recht op een vrijblijvende gezondheidscheck, op deze manier kan jij (ernstige) ziektes voor zijn, een mooi voordeel dus! Ook heb jij recht op een coach gedurende je AOV. Deze coach kan je altijd bellen en voorziet je altijd van advies wanneer je het net even iets te druk hebt of wanneer je even niet zo lekker in je vel zit! Allemaal bijkomende voordelen dus! De financieel adviseur en de ondernemer houden contact, ieder jaar kijken ze of de AOV nog wel past bij de financiële situatie!

Laat je dus goed adviseren wat betreft arbeidsongeschiktheid. Een broodfonds of Crowdsurance komen bij lange na niet in de buurt van een goede AOV. Daarom zijn deze producten ook niet met elkaar te vergelijken. Denk er eens over na of overleg het eens thuis. De AOV, een verzekering waar geen enkele ondernemer zonder wilt…

Persoonlijk, vertrouwd
& betrokken

Heb je vragen over een dienst of product of wil je weten waar jouw financiële mogelijkheden liggen? Kom snel in contact en wij zorgen dat de koffie klaarstaat!