4 augustus 2022

Dé onafhankelijke hypotheekadviseur

Een paar maanden geleden, liep een stel bij ons het bedrijf binnen. Ze hebben eerst even telefonisch contact gezocht en aangegeven dat ze op zoek waren naar een hypotheekadviseur die persoonlijk en betrokken was. Lex (34) en Suus (38) hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van een onafhankelijk hypotheekadviseur. Het was mooi weer, ze kregen een kop koffie aangeboden en hun wensen kwamen allemaal ter sprake. Zo begonnen ze eerst over oversluiten, want ze hadden gehoord dat het een stuk voordeliger was om je hypotheek nu over te sluiten in verband met de rentes van nu, dan toen ze hun hypotheek hebben afgesloten 8 jaar geleden. Vervolgens kwam de vraag: ‘Hoe veel kunnen wij samen nu lenen?’. Toen deze beide vraagstukken behandeld waren, waren Lex (34) en Suus (38) er eigenlijk wel uit. Zij wilden hun droomhuis kopen, vervolgens helemaal verbouwen/renoveren en er samen met de twee kids gaan wonen!

Zelfstandig versus loondienst

Lex, een hardwerkende ondernemer, die zich als zzp’er bezighoudt met het adviseren van bedrijven omtrent hun communicatie. Lex is inmiddels 9,5 jaar zelfstandige en neemt bepaalde opdrachten aan of werkt op uurtarief. Suus, een vlotte fysiotherapeut, die inmiddels alweer 5 jaar een contract voor onbepaalde tijd heeft.

 

Eén jaar zelfstandig versus 9,5 jaar zelfstandig

Toen Lex en Suus hun eerste woning kochten, was het allemaal nogal lastig, aangezien Lex op dat moment 1,5 jaar zelfstandige was, waren er amper banken die met hem in zee wilden. Suus was op dat moment in vaste dienst voor onbepaalde tijd, dus dat was geen probleem. Doordat ze toen ook al binnen waren gestapt voor hypotheekadvies, kon de hypotheekadviseur haarfijn voor hun uitzoeken welke banken eventueel met ze in zee wilden, tegen de beste rentes. Aangezien de hypotheekadviseur onafhankelijk is, wordt er gewoon in een zee gevist met als het ware, pak ‘m beet, ongeveer 35 verschillende banken. Uiteindelijk was het zomaar voor elkaar, de hypotheekadviseur wist, uit ervaring, welke documentatie allemaal aangeleverd moest worden en daardoor ging het hypotheektraject als een speer en hadden Lex en Suus, binnen één maand, hun eerste woning gekocht!

 

Starter versus doorstromer

Nu waren Lex en Suus erachter gekomen, dat ze na 8 jaar, toe waren aan de volgende stap. Het eerste gesprek hadden ze al gevoerd en toen waren ze erachter gekomen dat ze eigenlijk wel hun huidige woning wilden verkopen en een andere woning ervoor terug wilden kopen. Zo word je opeens geen starter meer genoemd, maar krijg je de classificatie doorstromer!

 

Eén bank versus alle banken

Dit opende met name voor Lex een heel groot aantal ‘deuren’. Te bedenken dat hij bij zijn eerste hypotheek, toen hij 1,5 jaar voor zichzelf was, nog maar de keuze had uit een handjevol banken, had hij nu de banken voor het uitzoeken. Omdat hij inmiddels al meer dan 9 jaar stabiele omzetten en winsten produceerde! Ook kon Suus meer lenen dan 8 jaar geleden, zij was namelijk inmiddels alweer 5 jaar in vaste dienst bij de fysiotherapeut en ze had ook een leidinggevende functie gekregen. De onafhankelijk hypotheekadviseur ging op zoek en kwam nu ook bij de wat minder bekende banken uit, maar dit zorgde wel voor gunstigere rentetarieven. In ieder geval niet het rentetarief wat ze bij hun huisbank hadden gekregen.

 

Eerste woning versus droomwoning

Enfin, hun droomwoning hadden ze voorbij zien komen op Funda. Doordat ze eerst al bij de hypotheekadviseur op bezoek waren geweest, konden ze heel gericht beginnen met bieden en  dit zorgde ervoor dat de verkopers snel akkoord waren met hun bod. Er moest nog wel het e.e.a. gebeuren aan de woning, maar ze hadden al met de hypotheekadviseur besproken dat de verbouw die ze wilden gaan doen, een slimme zet zou zijn!

 

Klussen versus uitbesteden

Lex en Suus hebben uiteindelijk hun eigen woning weten te verkopen met een overwaarde van  € 70.000,- ongeveer. Lex en Suus konden de woning kopen voor € 420.000,-. De woning werd uiteindelijk getaxeerd op € 400.000,-. Dus, ze konden niet meer lenen dan 400.000,-. Uiteindelijk kostte een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en een volledig nieuwe vloer, zowel beneden als boven hun nog € 50.000,- extra. Dit zorgde ervoor dat de overwaarde van hun ‘oude’ woning de reden was dat ze 20k extra konden bieden, dat ze daardoor ook voor 50k in hun woning konden verbouwen, kortom, hun oude stulpje inwisselen voor hun ‘nieuwe’ droomhuis was een goede zet!

De hypotheekadviseur toonde daardoor zijn waarde, want herinneren jullie je nog? Lex en Suus wilden in eerste instantie graag oversluiten, toen wilden ze weten wat ze konden lenen. En toen ineens hadden ze het plan om hun droomhuis te gaan kopen en er voor € 50.000 in te gaan verbouwen. Op dit moment hebben ze ook de laagst mogelijke rente tegen de beste voorwaarden. Kortom, een onafhankelijk hypotheekadviseur is van onschatbare waarde voor dit (jonge) stel geweest!

Persoonlijk, vertrouwd
& betrokken

Heb je vragen over een dienst of product of wil je weten waar jouw financiële mogelijkheden liggen? Kom snel in contact en wij zorgen dat de koffie klaarstaat!