Wij gaan je in deze blog meenemen in de waarde van een overlijdensrisicoverzekering. De overlijdensrisicoverzekering wordt in veel gevallen geadviseerd bij de aankoop van een woning of bij het aangaan van een grote lening. Deze verzekering keert een bedrag uit wanneer de verzekerde komt te overlijden.
Soort verzekering
De overlijdensrisicoverzekering is een zogenoemde levensverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit wanneer de verzekerde komt te overlijden. Het zorgt ervoor dat je nabestaanden of misschien je compagnon wanneer je een bedrijf hebt, er op financieel gebied niet op achteruit zullen gaan. Dit is dus een gedegen financieel vangnet.
De verschillende varianten
De overlijdensrisicoverzekering is er in 3 vormen. Het verschil zit in de hoogte van de dekking gedurende de looptijd.
De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is de eerste en meest voorkomende variant. Bij deze variant blijft het verzekerd bedrag gelijk, gedurende de looptijd. Deze variant sluit je in veel gevallen af bij leningen waarbij de schuld hetzelfde blijft. Bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek.
De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is de tweede variant die we gaan bespreken. Bij deze variant kies je voor een uitkering dat elk jaar daalt met een vooraf afgesproken bedrag. De daling wordt bepaald door het verzekerd bedrag te delen door de looptijd van de verzekering. Deze vorm van verzekering is zeer geschikt voor ouderen, want hoe ouder je wordt, hoe kleiner vaak de behoefte is aan een uitkering bij overlijden.
De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is de derde en laatste variant. Deze verzekering kenmerkt zich door de uitkering die ieder jaar daalt. Het grote verschil met de lineair dalende overlijdensrisicoverzekering is, is dat het ieder jaar met een ander bedrag daalt. En dus niet met een vast bedrag. Deze variant wordt vaak gekozen, om het nog niet afgeloste deel van uw hypotheek op te vangen, mocht de verzekerde binnen de looptijd overlijden.
Dan kun je er ook nog voor kiezen om je verzekering te verpanden. Je kunt bijvoorbeeld de overlijdensrisicoverzekering verpanden aan je hypotheek of misschien wel aan de investeerder die jou een lening gedaan heeft. Dit betekent dat wanneer jij overlijdt, dat de uitkering van de verzekering aan de bank wordt gedaan of aan de investeerder die jou geld geleend heeft.
Redenen om een ORV af te sluiten
De meest bekende reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is wanneer jij een hypotheek neemt. Er zijn alleen nog tal van redenen te noemen waarbij een overlijdensrisicoverzekering ook niet onverstandig is om over na te denken.
Denk bijvoorbeeld aan het feit dat jij gescheiden bent en dat jij je ex-partner alimentatie betaalt in verband met de kinderen. Wanneer jij overlijdt, dan zal je ex-partner met een gat qua inkomen blijven zitten. Dit is natuurlijk ontzettend nadelig voor je kinderen, waar jij het beste mee voor hebt.
Of wanneer jij in een (dure) huurwoning zit, dan is een overlijdensrisicoverzekering ook zeker iets om over na te denken. Hoe zit het met de vaste lasten wanneer jij komt te overlijden? Want volgens mij zorg jij voor het inkomen!
Ook bij grotere (zakelijke) leningen is het soms verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit om ervoor te zorgen dat je je compagnon of je nabestaanden niet met enorme kosten laat zitten, wanneer jij tijdens de looptijd van de lening overlijdt. Er zijn ook leningen waarbij jij je overlijdensrisicoverzekering zelfs moet verpanden aan degene waar jij geld van leent, deze situaties komen ook voor.
Kortom, genoeg redenen om eens na te denken over een overlijdensrisicoverzekering.
Advieskosten
Er worden bij ons advieskosten berekend voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Wij ontvangen geen provisie op deze verzekeringen. Er zit namelijk een provisieverbod op deze verzekeringen. Iets waar wij een groot voorstander van zijn. Wij zullen onze uren doorberekenen en achteraf, wanneer de overlijdensrisicoverzekering daadwerkelijk afgesloten wordt, een factuur sturen. Wordt de overlijdensrisicoverzekering uiteindelijk niet afgesloten, om wat voor reden dan ook, dan zullen wij óók geen kosten in rekening brengen.