Je eerste hypotheek! Dat is best spannend, toch?
Jij hebt 2 jaar geleden je studie afgerond en woont samen met je partner in een mooi en ruim appartement. Je hebt inmiddels een vast contract weten te bemachtigen bij je werkgever, net als je partner. Het gaat erg goed tussen jullie en jullie besluiten om de huizenjacht te starten. Inmiddels is er ook al het nodige geld gespaard en daarom zijn jullie klaar voor de volgende stap. Jullie hebben inmiddels een paar bezichtigingen gehad bij mooie starterswoningen. De eerste twee keer was het even aftasten, maar bij de derde is het raak, jullie willen een bod gaan doen, want jullie zijn verkocht, dit wordt jullie droomwoning!
Maar hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Op welke manier en waar baseren jullie je bod op? Daar komt een hypotheekadviseur om de hoek kijken. Het is verstandig om een onafhankelijk hypotheekadviseur te benaderen. Deze hypotheekadviseur gaat aan de slag voor jullie om te kijken wat jullie maximaal kunnen lenen! Maar waar wordt dat op gebaseerd? Omdat jullie beide in loondienst zijn en een contract voor onbepaalde tijd hebben weten te bemachtigen zal er in veel gevallen een werkgeversverklaring opgevraagd worden. Op de werkgeversverklaring staat wat jouw bruto jaarinkomen is. Aan de hand hiervan wordt bepaald wat jij maximaal kunt lenen. Jullie hebben te horen gekregen dat jullie maximaal 350.000 kunnen lenen om een huis te kopen. Wat een goede berichten, dit met jullie opgebouwde spaargeld, dan moet het zeker goed komen!
Vervolgens zal de hypotheekadviseur jullie adviseren en uitleggen hoe alles in zijn werk gaat. De belangrijkste regel is dat je niet meer geld kunt lenen voor een huis dan waar de woning op getaxeerd gaat worden. Dit betekent kort gezegd dat wanneer een woning een waarde heeft van 260.000 je niet meer kunt lenen dan 260.000. Maar hoe kom ik achter deze waarde? Je hypotheekadviseur of je aankoopmakelaar die je in de arm hebt genomen, kan samen met jou goed inschatten wat de waarde van een woning is.
Enfin, jullie zijn allereerst voordat jullie de huizenjacht zijn gestart bij een onafhankelijk hypotheekadviseur op bezoek geweest. De adviseur heeft jullie alles uitgelegd omtrent het bieden op een woning, hoe veel jullie kunnen lenen en wat verstandig is om te doen. Dus jullie weten wat jullie kunnen lenen en daardoor kunnen jullie snel handelen. Het huis staat te koop voor 270.000. De aankoopmakelaar/hypotheekadviseur verwacht dat de woning getaxeerd kan gaan worden op 290.000, dit betekent dat jullie 290.000 kunnen lenen en dat jullie het voor de rest met eigen geld moeten bekostigen. Na overleg met de hypotheekadviseur en de aankoopmakelaar wordt er besloten om een bod neer te leggen van 300.000.
De volgende dag worden jullie door de makelaar gebeld, jullie zijn het geworden! Jullie hebben je eerste woning gekocht. Ja? Hebben wij op dat moment onze eerste woning gekocht? Nog niet helemaal. Als het goed is liggen alle benodigde stukken, om de hypotheek aan te gaan vragen al bij de hypotheekadviseur, denk aan identiteitsbewijzen, werkgeversverklaringen en wellicht jullie cv’s en de rest van jullie personalia. Op dat moment moet er een taxatie uitgezet gaan worden, want de hypotheekadviseur moet weten wat de waarde van de woning is.
De onafhankelijke hypotheekadviseur is ondertussen al druk op zoek naar de beste bank voor jullie hypotheek. Het moet namelijk de bank worden met de beste voorwaarden tegen de laagste rente. Dit kan een onafhankelijk hypotheekadviseur goed uitzoeken, want die werkt samen met een groot aantal banken in Nederland.
Vervolgens moet er ook een notaris gevonden worden, want deze gaat alle juridische zaken regelen omtrent de koop/verkoop van de woning. Eerst zal het voorlopig koopcontract getekend gaan worden. Dit zal ondertekend worden door zowel de kopende als verkopende partij. Het voorlopige koopcontract is ook belangrijk voor de hypotheekaanvraag.
Vervolgens zal er een rente-aanbod komen vanuit de bank, deze zal de hypotheekadviseur met jou bespreken. Als jullie akkoord zijn met het rente-aanbod dan gaat de aanvraag verder. Het rente-aanbod wordt pas door de bank uitgegeven wanneer koopakte is ondertekend en het taxatierapport binnen is.
De definitieve hypotheekofferte zal vervolgens opgesteld gaan worden. In sommige gevallen vraagt de bank nog extra informatie is. Dit leveren jullie dan nog aan en vervolgens komt het moment dat de definitieve hypotheekofferte door jullie ondertekend gaat worden.
Als laatste stuurt de hypotheekadviseur de definitieve en ondertekende hypotheekofferte op naar de notaris. Bij de notaris gaat de overdracht plaatsvinden. Naast de akte van levering stelt de notaris ook de afrekening van de kosten voor je op. Hierop staan alle kosten die je maakt voor de aankoop van de woning. Ook maakt de notaris de hypotheekakte op. Gefeliciteerd, de woning is gepasseerd en hij is van jullie!
Zoals je hierboven leest, komt er heel wat kijken bij een hypotheek en de aankoop van een woning. Schakel daarom altijd de hulp in van een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze zal je door het hele proces begeleiden en ondersteunen waar nodig! Dan valt het best wel mee hoe spannend het is!
Dit blogbericht is gericht op een stel die beide in loondienst is en ondertussen een contract voor onbepaalde tijd heeft afgedwongen. Er zijn natuurlijk tal van situaties mogelijk en geen enkele situatie is hetzelfde.
Ben jij op zoek naar een deskundig en onafhankelijk hypotheekadviseur? Neem contact op met ons en wij gaan vrijblijvend met jou het gesprek aan!